Ponovljena akcija: »Iztrebimo pasje iztrebke!«

Pobiraj iztrebkeNekaj članov nas je v zadnjem času opozorilo na nadležen problem živalskih iztrebkov na cestah, ulicah, zelenicah in celo zasebnih dvoriščih in vrtovih. Živali so večinoma psi, resničen problem pa njihovi neodgovorni lastniki. 

S prstom ne kažemo na vse lastnike psov. V jih po našem mnenju pobere iztrebke in jih odloži na primerno mesto, le manjšina lastnikov redno pušča prispodobo svoje olike kar na mestu olajšanja svojih kosmatih sosprehajalcev. Nedopustno! Vendar do sedaj tudi nekaznovano, kar je za večino tovrstnih kršiteljev dovolj dober razlog, da s svojim smrdečim početjem nadaljujejo.

Kaj lahko stori Počitniško - turistično društvo Crveni vrh za odpravo problema?

  • Najprej naj bo tale članek namig tovrstnim onesnaževalcem, da je njihovo početje nesprejemljivo, čeprav jih ponavadi nihče ne vidi, ker to počnejo dovolj zgodaj zjutraj, ali pa v zavetju večernega mraka. Ljubitelji živali ste krasni ljudje, ki svoj čas, energijo in denar namenjate tudi za dobrobit hišnega ljubljenca. S tem, ko nekateri izmed vas to interno dobroto kompenzirajo z eksterno malomarnostjo, pa vsaj dolgoročno delajo škodo prav sebi in ostalim lastnikom živali, saj bo tudi zaradi neodgovornega obnašanja posameznikov sčasoma poleg kaznovanja kršilcev večina ljudi zagotovo zahtevala in dosegla tudi omejevanje prisotnosti živali na skupnih površinah. Tudi zato vas prosimo, da redno pobirate iztrebke za svojim psom! Pa ne samo to; ne puščajte ga brez nadzora, da se ne bo nenadzorovano olajšal za prvim vogalom in tudi, ker se nekateri bojijo psov in lahko pride do nesreče.
  • In če bodo nekateri še kar neomajni v svojem nečednem početju? Ker imamo srečo, da smo dokaj enakomerno razporejeni po naselju in večina izmed nas dokaj dobro vidi, računamo na to, da bomo skupaj ob množici »corpus delictijev« našli tudi nekaj storilcev. Če uspete locirati tovrstnega delikventa, je seveda najbolj preprosto, če ga na nedopustnost njegovega početja prijazno opozorite kar na mestu samem. Ker pa se včasih človek nima prave volje na vse zgodaj zoperstavljati lastniku ravnokar olajšane mrcine, podatke o kršitelju lahko sporočite tudi nam. Zelo koristno bo, če prijavi dodate fotografijo. Fotografije kršiteljev, ki jih bomo prejeli, bomo objavili v članku, ki bo dostopen samo članom. Vse vaše prijave in dokaze o kršitvah bomo obravnavali anonimno.  To pomeni, da nas ne zanima, kdo je prijavil lastnika živali, ampak le kršitelj, oziroma dokazi v zvezi s tem. Prijavljena oseba od nas ne more dobiti podatka, kdo jo je prijavil. Iz praktičnih razlogov lahko obravnavamo samo prijave kršiteljev z imenom in priimkom oziroma vsaj bivališčem na Crvenem vrhu. V primerih, ko bo preverjanje prijave potrdilo, da je oseba kriva za onesnaževanje javnih ali zasebnih površin z živalskimi iztrebki, bodo izvedeni postopki za preprečevanje nadaljnjega tovrstnega početja te osebe.
  • Puščanje iztrebkov na javnih ali zasebnih površinah prepovedano in kaznivo. To določa Odlok o komunalnem redu, ki v 71. člena določa, da je »Lastnik dolžan očistiti odpadke in iztrebke svoje živali z javne površine.« V 2. točki 107. člena isti odlok določa 500 kn (pribl 67 EUR) kazni za kršilce. Odlok o komunalnem redu si v celoti lahko preberete na tej povezavi.
  • Imate predlog, kako bolje rešiti ta problem? Kar na dan z besedo! Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  je tudi za tovrstne predloge odprt 24 ur na dan.