Cena električne energije strmo navzgor

V zadnjih dneh nas je presenetila pisemska pošiljka Hrvatske elektro privrede (HEP), ki na področju Crvenega vrha dobavlja električno energijo. Čeprav je obrazložitev v tej pošiljki bolj skopa, smo za vas preverili za kaj gre in na žalost ugotovili, da se je s 1. majem krepko podražila električna energija na Hrvaškem - kar za 20%!

Nekoliko ugodnejša menjava v zadnjem času, ki znaša približno 7,5 Kn za 1 EUR to podražitev za nekaj odstotkov ublaži, a še vedno je podražitev zelo velika in je cena trenutno bistveno višja, kot v Sloveniji, kjer recimo ponudnik 'Elektro energija' Ljubljana dobavlja električno energijo gospodinjstvom po ceni 0,1234 €/KWh, medtem ko je sedaj cena na Hrvaškem približno 0,14 €/KWh, kar je 13,5% dražje, kot v Sloveniji. 

Glede novo prispelih položnic pa so mi na HEP-u razložili takole:

  • tisti, ki plačujete posamezne obroke mesečno - sproti, plačujte nove položnice, ki so vam jih poslali naknadno, stare položnice z istim rokom plačila pa zavrzite.
  • tisti pa, ki plačate celoten znesek vnaprej, torej ste plačali tudi že obroke za mesece, ko je elektrika dražja, pa ste praviloma dobili samo eno položnico za razliko za vse tri mesece skupaj (maj, junij in julij) v enem znesku, ki ga morate plačati v juliju, kar je označeno na položnici.

Pričakujete lahko tudi, da bodo položnice za naslednje obdobje ob eneki porabi elektrike, kot ste jo imeli do sedaj, za 20% višje. Za dodatna pojasnila se lahko obrnete tudi neposredno na HEP - Buje, ali jih pokličete na +385 (0)52 772 420.