Iz hrvaške Istre brez omejitev?

corona semaforVprašàj v naslovu je malo za vsak slučaj in zato, ker se pravila spreminjajo kar naprej. A kot vse kaže, bodo z jutrišnjim dnem (29.9.2020) popolnoma odpravljene vse omejitve glede vstopa v Slovenijo iz tistih delov Hrvaške, ki so po novem na oranžnem spisku. To hrvaška Istra vsekakor je, po naših izračun od včeraj celo na zelenem.

Na spletni podstrani https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/ je v drugem odstavku pod delom "Oranžni seznam držav" zapisano: "Vstop iz oranžnih držav članic EU ali schengenskega območja. Oseba, ki v Republiko Slovenijo prihaja iz države članice EU oziroma države članice schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam, lahko vstopi brez omejitev in brez karantene."

Po priporočilu Evropske komisije je Slovenija sprejela tudi novo lestvico za uvrščanje držav in regij na rdeči, oranžni in zeleni seznam. Po novem bodo zelene vse države in regije do 14-dnevne incidence 25, v oranžnem od 25 do 50, nad to številko pa v rdečem. Dokler ne bo določeno drugače.

Vseeno pa ne bo odveč priporočilo, da na meji, ko se odpravljate v hrvaško Istro vprašate mejnega policista, ali je kakšna omejitev pri bivanju v Istri in vračanju nazaj v Slovenijo brez vročitve karantene. Če izveste kaj posebnega, nam prosim sporočite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., da povemo še drugim.

Hvala!