Končno: dodatni odtoki za meteorno vodo

Dodatni odtoki za meteorno vodoUreditev odvodnjavanja padavinskih voda pod Crvenim vrhom ostaja nek oddaljen cilj, ki ga v resnici nihče od pristojnih še niti resno ne načrtuje, pogovori o tem pa so vedno opremljeni z zbirko dogodkov, ki se bodo morali zgoditi še pred tem. In zato meteorna kanalizacija v večini naselja sploh ne obstaja, to pa pomeni, da še posebej ob močnejših nalivih na površini nastajajo hudourniki, ki s seboj nosijo zemljo z zelenih površin, pesek z obcestnih bankin in vse drugo, kar se najde na poti teh kratkotrajnih vodotokov.

Če je sreča, se vse skupaj izlije v morje, kadar pa so stvari drugačne, lahko voda napravi jezerca na zasebnih parcelah, zalije dvorišča, ali celo poplavi objekte. Tu in tam sicer obstajajo krajši rokavi meteorne kanalizacije, ki so namenjeni obvladovanju padavinskih voda, a so pogosto slabo dimenzionirani, neredno vzdrževani in zato bolj ali manj neučinkoviti. Društvo poskuša vsaj tiste dele, ki imajo meteorno kanalizacijo, ohraniti v funkciji s čiščenjem rešetk za zajem, na katerih se predvsem po nalivih nabere plast odpadnega materiala. To delo ob rednih obhodih opravi naš čuvaj.

Ena mala pridobitev pa se je pred kratkim na področju te problematike zgodila na cesti pod transformatorjem v Lauri, kjer smo že pred več kot letom dni predlagali Mestu Umag, da postavi nove rešetke za zajem, saj so bile obstoječe bistveno premajhne in so zato izdatnejše padavine pomenile poplavljanje objektov pod to cesto. Upamo, da so s tem težave na tem mestu ob močnejših padavinah odpravljene.