Laura vzhod bo spet prehodna za vse

Železna vrataNajprej poudarimo tisto, kar ponavljajo nekateri lastniki objektov na Lauri vzhod - cesta, ki vodi skozi ta del naselja, je na zasebnem zemljišču! To drži in vsaj v času, ko so evidence o lastništvu nepremičnin javno in brezplačno dostopne vsem, ki znajo vsaj za silo uporabljati internet, tudi morebi govorice o kakšnem drugačnem stanju ni težko preveriti. In prav lastništvo parcel, po katerih gre cesta, je glavni in večinoma tudi edini argument, da so začeli lastniki na njej omejevati vsakršen promet in dostop ostalih oseb in vozil. Za nekoliko širšo javnost je morda manj pomembno, da so se za železnimi vrati znašli tudi nekateri lastniki, ki so temu nasprotovali, kot to, da tudi peš ne morejo več na sprehod do Kanegre ob obali. S stališča varnosti in nadzora pa je popolnoma nesprejemljivo, da lahko lastniki nepremičnin del naselja popolnoma zaprejo tudi za pristojne osebe, ki po službeni dolžnosti vršijo nadzor vseh vrst, ali pa bi morali v zaprt del naselja zaradi urgentnih razlogov.

Mesto Umag je bilo o stanju na Lauri vzhod seznanjeno tudi s strani Počitniško - turističnega društva Crveni vrh, ko smo jim posredovali pritožbe, ki so ga na društvo naslavljali naši člani. Društvo ima člane na obeh straneh železnih vrat in je seznanjeno z argumenti enih in drugih, na koncu pa se bo stanje očitno le uredilo v skladu z željami tistih, ki si želijo vsaj prostega prehoda na delu, ki je zdaj zaprt in zaklenjen. Že nekaj let je namreč na Hrvaškem v veljavi zakon, po kateri ceste in dostope do objektov, kamor spada tudi cesta na Lauri vzhod, ne glede na lastništvo zemljišč, na katerih se nahajajo, lokalna skupnost lahko vpiše kot javno cesto in tako zagotovi nemoten dostop tako lastnikom, kot obiskovalcem in službenim osebam. Od uveljavitve zakona je bil na področju Umaga kljub nejevolji in pritožbam posameznikov uspešno izpeljan do pravnomočnosti postopek za podoben primer, kot je cesta Laura vzhod, kar pomeni, da je s tem prižgana zelena luč tudi za ureditev ceste tudi na področju Crvenega vrha.

Pristojni so nas prosili, da o načrtovanih spremembah in postopkih obvestimo javnost preko naše spletne strani, kar s tem člankom tudi počnemo. Točnih informacij o tem, kdaj bo postopek stekel in kdaj lahko pričakujemo zaključek, nam še niso sporočili. Vse informacije v zvezi s tem bomo objavljali sproti, kot nam jih bodo sporočili in bodo zaradi pomembnosti dostopne vsem obiskovalcem naše spletne strani.