Manj prijazni valovi

velik valTik preden nas udari naslednji korona cunami, bi še v času, ko smo vsi mobilni in nas ne utesnjujejo pretirano neudobne ovire, rad zapisal nekaj besed o tem. Veste, moje kognitivne sposobnosti niso prav visoke, kompleksnost sodobnih socialnih interakcij dojemam bolj po kapljicah, moje medicinsko znanj je v najboljšem primeru na nivoju druge osnovnošolske triade in edina karakteristika, ki pri meni napreduje skoraj tako eksponentno kot širjenje virusa, je pozabljivost. Ko se dnevno srečujem s poplavo kvazi strokovnih trditev tudi s strani strokovno podloženih oseb, ki pa tako očitno raztegujejo kruto realnost v smer lastnih interesov, se mi tu in tam iskreno zasmilijo vsi, ki morajo skoraj dnevno uvajati nova pravila, prilagajati stara in meriti učinkovitost vsega skupaj. Čeprav je ta val neprimerno hujši od spomladanskega in je trenutno v tunelu, v katerega drvimo, pogojno le ena slabotna lučka v obliki morebitnega cepiva, osebno čutim manj izrazit šok, kot pred poletjem. Človek se vsega navadi..

Ne drznem si ugibati, kaj nas čaka v naslednjih mesecih. Bi pa rad tudi po tej poti sporočil predvsem vsem članom našega društva, da bomo tudi v tem času na vse načine poskusili pomagati pri težavah, ki bodo verjetno nastajale v zvezi z novimi pravili. V času omejitev bivanja, ali potovanja na Crveni vrh vas bomo na spletni strani sproti obveščali, kakšni so postopki in katere dokumente potrebujete za prestop meje. Če imate vprašanje ali težavo, kjer vam lahko pomagamo, nam le sporočite.

Do takrat pa ne bo nič narobe, če popolnoma in po najboljših močeh upoštevamo določila in priporočila pristojnih in se ob tem zavedamo, da ne glede na to, kaj nam bodo sporočili, bo znaten del javnosti proti. Morda tudi zato, ker je odločitev odločevalcev napačna in ker ne vedo vsega. Zato vam predlagam, da svojega nestrinjanja z njimi ne trosite okoli v obliki slabe volje in osnutkov teorij zarote, ampak na način oblikovanja boljših predlogov, s katerimi se strinjajo vsi, ali pa vsaj velika večina laične in strokovne javnosti, saj je jasno, da je peščica posebnežev itak vedno proti. Predloge očistite zmerljivk do drugače mislečih, dodajte pa argumente in dokaze, ki podpirajo vaše mnenje in predloge pošljite na ustrezne naslove. Kritika naj bo vedno opremljena s predlogom boljše alternative. Če pa tako kot jaz, niste prepričani, kaj nam je storiti v bližnji prihodnosti na področju korona virusa, pa bo morda izmed vsega, kar nam je na voljo še najbolje, da se v največji meri držimo priporočil najprej zaradi sebe in najbližjih, pa tudi zaradi vseh drugih, s katerimi živimo to pestro življenje na način, ki si ga pred dobro polovico leta ni znal nihče niti izmisliti. 

Pomagajte vsem, da ostanemo zdravi!