Menjava Evrov v Kune in dvigovanje gotovine na bankomatih

Turistična sezona je pred vrati. V tem času se poveča povpraševanje po lokalnih denarnih valutah turističnih destinacij, kar velja tudi za Hrvaško. To lahko pomeni, da se zaradi tega vpliva lahko v času turistične sezone ob povečanem povpraševanju podražijo lokalne valute, kar recimo za obiskovalce Crvenega vrha iz EU pomeni, da dobijo manj hrvaških Kun za svoj Evro.

Vse izdelke in storitve na Hrvaškem lahko plačate v gotovini, vendar je gotovinskega plačevanja vse manj, ker smo se ob nekaterih težavah v zvezi z gotovinskim plačevanjem sčasoma tudi bolj navadili na plačila s plačilnimi - bančnimi in kreditnimi karticami. A previdnost tudi pri sodobnih plačilnih sredstvih ni odveč, še posebej zato, ker se pravila uporabe in tudi stroški v zvezi s tem ves čas spreminjajo. Zato vam svetujemo naslednje:

Če lahko, potem nakupe storitev blaga in storitev plačujte s plačilnimi ali kreditnimi karticami, ker:

    • je v tem primeru menjalni tečaj enak, kot v menjalnici, a brez provizij
    • poleg vseh kreditnih kartic lahko za plačilo uporabite tudi bančno Maestro kartico - enako kot v Sloveniji
    • prihranite pot do menjalnice ali bankomata
    • tako 'zamenjate' v lokalno valuto točno toliko denarja, kot ga potrebujete

Če potrebujete gotovino, je 24 ur na dan prva izbira dvig na bankomatu z vašo Maestro (bančno) kartico:

    • čeprav je tečaj za menjavo med bolj ugodnimi, vam bo zaračunana fiksna provizija, kar pomeni, da se zelo majhnih zneskov ne splača dvigovati
    • obstaja tudi zgornji limit dnevnega dviga, ki znaša v različnih primerih praviloma od 2.000 do 6.000 Kn.
    • postopek, varnostne (PIN) kode so enake, kot doma
    • če vas bankomat vpraša, ali želite obračun s konverzijo, odgovorite NE. Odgovor »ne« upošteva pri obračunu menjalni tečaj vaše banke, ki je praviloma ugodnejši za vas, kot v primeru če odgovorite »da« in se bo upošteval tečaj banke, ki je lastnica bankomata.

Manjše zneske Evrov lahko zamenjate tudi v menjalnicah.

 

OPOZORILO! Nikoli ne dvigujte gotovine s kreditnimi karticami! Niti na bankomatih, niti v bankah ali kje drugje. Provizije so neverjetno visoke in pogosto presegajo zneske nizkih dvigov! Kreditne kartice uporabljajte izključno za plačilo nakupov blaga in storitev. Skeleča izkušnja; plačilo položnic na pošti s kreditno kartico - šteje se kot dvig gotovine za plačilo! Provizija je seveda lahko višja od vrednosti položnice.