Palme so okužene, kaj pa zdaj?

Okužena palma palmin vrtač palmin rilčkarDa, tudi na področju Crvenega vrha smo opazili palme, ki že navzven kažejo propadanje zaradi prisotnosti škodljivcev, ki smo jih predstavili v našem članku pred enim mesecem. Nekat ste nam že zastavili vprašanje, kaj storiti v primeru, če opazimo okužbo palm. Zato smo se v društvu lotili iskanja informacij v zvezi s tem in poskusili najti navodila za postopke v takšnih primerih, ali podjetje, ki vam lahko ponudi potrebne storitve za ureditev stanja.

Ker društvo zaenkrat ni uspelo najti idealne rešitve za problem okuženih palm, vas prosimo za vaše mnenje o tem, kako se najbolje spopasti s to težavo, še posebej če ste strokovnjak na tem področju, ali morda poznate pooblaščeno podjetje, ki bo lastnikom lahko ponudilo ustrezno strokovno storitev. Sporočite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  ali +386 51 634 775. Hvala!

Najprej smo šli po sledeh strokovnega članka, objavljenega na spletnih straneh Mesta Umag, v katerem je gospa Tatjana Masten Milek, direktorica Hrvaškega centra za poljoprivredu, hranu i selo opisala problematiko. Prosili smo jih za nasvet, na koga se lastniki v Istri lahko obrnejo, da bodo dobili strokovno pomoč. Na njihov odgovor po več tednih še čakamo.

Potem smo vprašanje zastavili podjetju Sani.tres, ki nam je letos pomagalo pri zanjševanju števila komarjev, sicer pa se ukvarjajo z dezinsekcijo tudi kot pogodbeni partner Mesta Umag. Povedali so nam, da na področju Istre oni ne poznajo podjetja, ki bi ga lahko priporočali za tovrstne storitve. V Pazinu sicer obstaja podjetje, ki je uradno registrirano tudi za zaščito rastlin, a ga zaradi slabih izkušenj oni ne priporočajo.

Iskanje sredstev za kemično zatiranje škodljivcev je pokazalo, da na trgu obstaja nekaj preparatov, s katerimi si lahko pomagamo. V člankih o ogroženosti palm sta omenjena preparata Nemasys P in Biopalm. Ko smo po teh izdelkih povprašali v trgovinah, so nam večinoma povedali, da so le nekaj slišali o tem in da je učinek po pripovedovanju uporabnikov slab. Omenjeni učinkovini sta predvsem zanimivi zato, ker sta biološkega izvora in nista škodljivi za ljudi.

V trgovini Agraria v Luciji, kjer prodajajo tudi sredstva za zatiranje škodljivcev tudi na palmah so nam svetovali preparat Calypso, ki pa ga lahko kupijo in uporabljajo le usposobljene in pooblaščene osebe, saj gre za snov, ki je ob nestrokovni uporabi lahko nevarna tudi ljudem.


K sreči so pozimi škodljivci neaktivni, kar pomeni, da imamo še nekaj časa do zgodnje pomladi in do takrat lahko storimo naslednje:

  • palmo odstranimo - izkopljemo korenine, ali vsaj požagamo čim nižje pri zemlji in ga zakopljemo v vsaj en meter globoko jamo. Tako preprečimo, da bi škodljivci iz debla prišli na površje. V zvezi s tem opozarjamo:
    • lastniki parcel, na katerih stojijo okužene palme so po zakonu dolžni poskrbeti za ustrezno sanacijo teh dreves
    • sežiganje požaganih ni primerno, saj palma zelo slabo gori in na ta način ne moremo dovolj zanesljivo uničiti škodljivcev v deblu
    • odvoz požaganih palm prav tako ni dovoljen, saj s tem lahko pospešimo širjenje škodljivcev
  • če palma še ne kaže propadanja, škodljivce pa smo že opazili, jo lahko poskusimo rešiti s sredstvi za zatiranje škodljivcev. Pri tem nujno poskrbite za varnost ljudi in živali v okolici, močna in nevarna sredstva pa lahko uporablja samo pooblaščen strokovnjak.