Pazite, da ne zagori!

pozar istraTe dni je preveč novic o požarih po Sloveniji, pa o katastrofalnem požaru na Portugalskem, ki je poleg materialne škode zahteval tudi veliko človeških življenj, včeraj pa je zagorelo tudi na področju Makarske. Sušno obdobje tudi na področju severne Istre se nadaljuje in prihajajoči vročinski val bo še bo razgrel in osušil močno vnetljivo rastje. Na žalost ima pretirana zaraščenost naših naselij negativen vpliv tudi na požarno varnost in zato je vsako leto bolj pomembno, da smo še previdnejši, da ne bi zagorelo, kajti če bi ogenj izbruhnil v najbolj zaraščenih delih naselja, bo tak požar bolj podoben gozdnemu požaru, kot pa požaru v naselju.

Zato vse obiskovalce Crvenega vrha prosimo, da so z ognjem zelo previdni. Čeprav je vsako kurjenje na prostem v Istri strogo prepovedano od 1. junija do 31. oktobra in tudi, če bi se vsi držali te prepovedi, še ne pomeni, da je požarna varnost zagotovljena. V pogojih, kot so sedaj, lahko pride do samovžiga, dovolj pa je lahko tudi malomarno odvržen cigaretni ogorek. Dobršen del požarov, ki jih vsako leto dokazano povzroči človek, nastanejo kot posledica priprave hrane na roštilju, za katere so bili povzročitelji prepričani, da so popolnoma varni, saj so 'pazili'.

Veliko vas je ob branju zgornjih vrstic verjetno zamahnilo z roko, ker se te reči dogajajo drugim ljudem in vas te reči ne zanimajo. Če pa smo katerega od vas le uspeli prepričati, da bo ob svojem veselem počitnikovanju vsaj malo bolj pozoren na nevarnost požara, potem smo zaenkrat zadovoljni. Vse ostalo je v vaših rokah in rokah svetega Florjana.

Če pa kljub vsemu zagori, takoj pokličite številko 

112

to je mednarodna številka za klic v sili. V telefon jo vpišite brez vseh pozivnih številk - samo ena ena dva in kliči! Ta številka deluje na mobilnih telefonih tudi če nimate v aparatu SIM kartice, tudi če v vašem mobilnem paketu ni več dobroimetja. Klic na to številko je vedno brezplačen.