Redukcija vode v Istri

voda susaOd ponedeljka, 18. julija 2022 stopi na področju hrvaške Istre v veljavo 1. stopnja omejitev porabe pitne vode iz vodovodnega omrežja. Stanje zaenkrat še ni kritično, vendar glede na to, da je večji del poletja še pred nami in da meteorologi že v naslednjem tednu napovedujejo nov vročinski val, izdatnejših padavin pa ni na vidiku, pristojni prosijo vse uporabnike javnega vodovodnega omrežja, da v največji možni meri varčujejo z vodo.

Zaenkrat omejitve niso prehude; za fizične osebe je prepovedana uporaba tušev na plažah, pranje vozil in zalivanje zelenic, za pravne osebe pa veljajo še nekatere druge omejitve. Izvajanje redukcije bodo nadzorovali komunalni redarji.

Zato prosimo vse, da še posebej v tem času varčno uporabljajo pitno vodo tudi na načine, ki jih redukcija ne zapoveduje. Pa ne toliko zaradi uradnih omejitev in morebitne kazni, ki lahko doleti kršitelje. Morda je ravno v času vročinskih valov in suše najlažje dojeti, kako dragoceno je dejstvo, da nam tudi v največji vročini iz vodovodnih pip priteče sveža in neoporečna pitna voda in da je tudi varčevanje s tem osnovnim virom eden od načinov, s katerim se lahko izognemo pomanjkanju v prihodnje.

Hvala!