Rezultati meritev hitrosti mobilnega interneta

oddajnik simbolV četrtek, 13. avgusta so bile na področju naselij Laura in Riva izvedene meritve kakovosti in hitrosti mobilnega interneta v omrežju operaterja Tušmobil UMTS - HSPA. Meritve so bile opravljene na javnih površinah,

kjer so vidno polje v smeri baznih postaj pogosto ovirali objekti in bujno zelenje, kar se je pri posameznih meritvah pokazalo kot razlog odstopanja rezultatov v negativno smer.

Aparat, ki je bil uporabljen za meritve namenoma nima najboljših karakteristik, ker smo želeli doseči čim bolj realne izkušnje uporabnikov, ki uporabljajo za povezovanje in dostop do mobilnega interneta tudi naprave, ki niso najnovejše. Spodnji rezultati so zato le orientacijski, vendar predvidevamo, da bodo uporabniki na svojih napravah v povprečju dosegali vsaj enake ali boljše rezultate. Rezultati na posameznih delih naselja ne odstopajo bistveno, zato posamezne meritve niso predstavljene glede na lokacijo meritve. 

REZULTATI MERITEV:

Datum opravljenih meritev 13.8.2015
Čas opravljenih meritev 7h 50min - 9h 5min
Lokacija meritev Naselje Laura in Riva, Crveni vrh, Savudrija
Uporabljena storitev Speedtest.net
Lokacija strežnika Telekom, Ljubljana
Število opravljenih meritev 37
Število neveljavnih meritev (napaka omrežja za objekti) 8
Najnižja vrednost PING (ms) 47
Povprečna vrednost PING (ms) 78
Najvišja vrednost Download (Mbps) 5,01
Povprečna vrednost Download (Mbps) 
2,83
Najvišja vrednost Upload (Mbps) 
3,74
Povprečna vrednost Upload (Mbps) 
1,67

Legenda:

PING - (Packet INternet Groper) odzivni čas omrežja v tisočinkah sekunde  -> manjše vrednosti so boljše. Pri mobilnih povezavah so vrednosti pod 100 dobre.

Download - hitrost prenosa podatkov proti uporabniku (sprejemanje podatkov) -> večje vrednosti so boljše. Pomembno pri spremljanju multimedijskih vsebin, ko sprejemamo večjo količino podatkov - npr. ogled video posnetkov.

Upload - Hitrost prenosa od uporabnika (pošiljanje podatkov) -> večje vrednosti so boljše. pomembno pri pošiljanju velike količine podatkov - elektronska pošta z multimedijskimi prilogami.

Mbps - megabits per second (=milijon bitov na sekundo)

 

Povzetek: Za manj in srednje zahtevne uporabnike medmrežja bodo izmerjeni podatki več kot dobri. Le za tiste, ki uživajo v hitrih spletnih igrah, bo morda nekoliko problematičen PING, ali pa kdo, ki si bo ogledoval spletni video v izredno visoki ločljivosti, bo morda občutil zatikanje, za vse ostale pa je ta prenos odličen.

Za konec moramo pripomniti tudi to, da je seveda mobilni (brezžični) internet odvisen tudi od nekaterih okoliščin, ki lahko za krajše ali daljše obdobje upočasnijo in celo onemogočijo prenos podatkov:

  • fizične ovire, kot so hiše, gosto zelenje, ali kakršne koli druge ovire lahko zmanjšajo signal in celo onemogočijo prenos podatkov. Vsaka ovira ni usodno pomembna, a še posebej, če imate težave s povezavo, vedno pomislite tudi na to možnost.
  • vremenski pogoji. Zelo redko bo slabo vreme vzrok prekinitve mobilne internetne povezave, lahko pa vpliva na kakovost, oziroma hitrost prenosa.
  • zasedenost omrežja. Vsaka bazna postaja, na katero se povezujejo naše mobilne naprave, imajo omejitev, koliko naprav hkrati se lahko poveže nanjo. Operaterji zatrjujejo, da sodobna zasnova in izvedba omrežja v praksi le izjemoma še vpliva na hitrost prenosa podatkov, a tudi ta možnost ni popolnoma izključena.
  • ostalo. V verigi vseh naprav, ki morajo delovati brezhibno je vrsta skritih pasti, ki zelo redko lahko povzročijo, da podatki ne tečejo tako, kot bi želeli. Zato strokovnjaki poudarjajo, da je najboljša spletna povezava še vedno žična. A zaenkrat to na Crvenem vrhu ni najboljša možnost, zato se nas večina odloča za brezžične mobilne povezave. K sreči je težav zelo malo in z nadgradnjami omrežja gre vse še bolj gladko. O reševanju tovrstnih težav bomo kmalu pripravili poseben prispevek.

 

Člani Počitniško - turističnega društva Crveni vrh ne pozabite, da imate pri paketih mobilnega interneta operaterja Tušmobil kar 30% popusta. Več o tem si preberite tukaj.