Prijava

         Počitniško-turistično društvo Crveni vrh mail 24           banknotes 24                            e novice

Opozorilo! Ta spletna stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem uporabe te spletne strani potrjujete strinjanje s politiko zasebnosti in piškotkov Preberite več o tem.

Se strinjam

To spletno stran (“Stran”) upravlja Počitniško - Turistično društvo Crveni vrh, registrirano v Ljubljani.

Prosimo, da to politiko pred uporabo Strani skrbno preberete, saj pojasnjuje, kako bomo uporabljali osebne podatke in piškotke. Uporaba te Strani pomeni, da ste bili predhodno jasno in izčrpno obveščeni o upravljavcu podatkov in piškotkov kot tudi o namenu obdelave podatkov in da se s to politiko strinjate. 


1. Vrste obdelanih podatkov / povezave do drugih spletnih strani

Mi skrbimo za vašo zasebnost. Preko te Strani ne zbiramo in ne obdeluje nobenih osebnih podatkov, razen podatkov zbranih s pomočjo piškotkov kot je pojasnjeno v nadaljevanju te politike.

Ta Stran lahko vsebuje tudi povezave do drugih spletnih strani ali do spletnih strani socialnih medijev. Ob kliku na takšno povezavo do katere od drugih spletnih stran, se morate zavedati, da imajo te spletne strani lastne politike glede varovanja zasebnosti podatkov. Pred uporabo teh strani prosim preverite njihovo politiko varstva zasebnosti. Naša Stran ne sprejema nobene odgovornosti za spletne strani tretjih oseb.

2. Zbiranje in uporaba informacij

Za optimizacijo te Strani v smislu sistemske učinkovitosti, uporabnosti in zagotavljanja koristnih informacij spletni sistem  samodejno zbira in shranjuje informacije. Te vključujejo vaš naslov internetnega protokola (IP), vrsto brskalnika in jezikovno nastavitev, operacijski sistem, ponudnika internetnih storitev (ISP), in datum/čas obiska.

Beleženje osnovnih dostopnih informacij uporabnikov Strani je pomembno tudi zaradi varnosti delovanja, vsebine in  uporabnikov.

Če bomo podatke, ki niso osebni podatki, uporabili skupaj z osebnimi podatki, se bodo taki podatki obravnavali kot osebni podatki vse dokler bodo ostali združeni.

3. Uporaba piškotkov

Ta Stran, e-poštna sporočila, spletne storitve, oglaševanje in interaktivne aplikacije lahko za optimizacijo naših storitev uporabljajo »piškotke«

Kaj je »piškotek«?

 »Piškotek« je majhna datoteka, običajno iz črk in številk, ki jo z našega spletnega strežnika pošljemo v datoteko piškotkov brskalnika na trdem disku vašega računalnika. Ta na primer naši spletni strani omogoča prepoznati uporabnikove naprave, ko se vzpostavi povezava med spletnim strežnikom in spletnim brskalnikom. Glavni namen piškotka je, da našemu spletnemu strežniku omogoči, da uporabniku predstavi prilagojene spletne strani, ki omogočajo, da je doživetje ob obisku Strani bolj osebno in da se bolje odziva na posamezne uporabnikove potrebe.

Kakšne piškotke uporablja ta Stran?

Stran lahko uporablja dve vrsti piškotkov:
Začasni piškotki: to so začasni piškotki, ki so shranjeni v datoteki piškotkov vašega brskalnika do konca vašega obiska brskalnika. Ti piškotki so obvezni za pravilno delovanje določenih aplikacij oziroma funkcionalnosti na tej Strani.
Trajni piškotki: trajne piškotke lahko uporabljamo za izboljšanje uporabniških izkušenj (npr. zagotavljanje optimizirane navigacije). Ti piškotki ostanejo v datoteki piškotkov vašega brskalnika daljše obdobje. To časovno obdobje je odvisno od izbire, ki jo opravite v nastavitvah vašega internetnega brskalnika. Trajni piškotki omogočajo, da se informacije prenesejo na spletni strežnik vsakič, ko nekdo obišče spletno stran. Trajni piškotki so prav tako poznani kot sledilni piškotki.

Za namen pokroviteljev in za optimizacijo naše komunikacije lahko Stran kot partnerje uporablja tretje osebe. Tretje osebe lahko uporabljajo piškotke za merjenje in prilagoditev vsebine.

Če imate kakšna vprašanja, pripombe in zahteve v zvezi s to politiko zasebnosti, nam pišite na .

 

Logo

 

podcrtano

EU RoamingČe ste slučajno spregledali dejstvo, da je mimo nas komaj opazno švignila sredina letošnjega junija, vas bomo v tem članku še enkrat opomnili na to in kaj ta datum pomeni za tiste uporabnike mobilnih telefonov, ki svoje male pametne spremljevalce uporabljajo tudi v drugih državah Evropske unije. Že nekaj let spremljamo uveljavljanje tako imenovane evropske tarife, ki vsem mobilnim operaterjem določa  najvišje cene storitev za uporabnike njihovega omrežja iz drugih držav unije. Že nekaj let se tik pred začetkom poletja pribitek za uporabo storitev v EU na cene, ki jih ima mobilni uporabnik v domačem omrežju znižuje in visoko leteče napovedi so polovico tekočega meseca iz uvoda tega članka napovedovali kot trenutek, od katerega bomo mobilne storitve povsod po Evropski uniji uporabljali pod enakimi pogoji, kot jih uporabljamo doma. V izogib neprijetnim presenečenjem ob odpiranju računov naj takoj povemo, da to še vedno ne drži v celoti, je pa napravljen en dokaj odločen korak v tej smeri. Hudič se spet skriva v podrobnostih, zato tudi tokrat previdnost ne bo odveč.

Opomba: ne moremo jamčiti, da navedbe v tem članku veljajo prav za vsak paket vseh mobilnih operaterjev, ker so določila v direktivi in splošnih pogojih ponekod zapisana precej zapleteno in se lahko tudi spremenijo. Zato se o vseh podrobnostih v zvezi z vašimi pogoji in obračuni lahko informirate pri vašem operaterju.

Zdi se, da so operaterji od evropskih določevalcev pravil obračunavanja kljub vsemu izposlovati nekatere izjeme v lastno korist, poleg tako ali tako pričakovane uvedbe pravil preprečevanja zlorab. In če se najprej dotaknemo slednjih je jasno, da je evro tarifa namenjena občasni uporabi mobilnih storitev v drugih državah unije. Sicer bi posamezniki lahko kupili najcenejši mobilni paket v kateri koli državi EU in ga uporabljali ves čas doma. To ni dovoljeno. Če operater zazna, da znaten del mobilnih storitev ne opravite v domačem omrežju, vam bo na storitve v gostovanju obračunal pribitke. Po tistem, kar smo razbrali iz dostopnih informacij, se vam bo to zgodilo, če boste več kot polovico storitev opravili v drugih državah unije.

Kakšna pa so določila evro tarife v praksi za uporabnike? Poglejmo nekaj primerov:

Primer 1: Svoj mobilni telefon uporabljate v Sloveniji in drugih državah EU le za telefoniranje in pošiljanje in sprejemanje SMS sporočil. Ne kličete in ne pošiljate kratkih sporočil naročnikom operaterjev iz drugih držav EU. Prenosa podatkov preko mobilnega telefona ne uporabljate.

Tarifa za primer 1: Za vas velja, da bodo stroški uporabe vašega telefona enaki, kot doma. Mirno lahko preklopite način izbire operaterja na avtomatski način in uporabljate svoj aparat, kot da ste v Sloveniji, tudi če ste v kateri koli drugi EU državi.

Opozorila za primer 1:

  • Brez dodatnih stroškov boste samo v primeru, če se nahajate v domačem omrežju, ali omrežju katere koli države EU. Če pa vas pot zanese izven EU, potem se stroški gostovanja še vedno obračunavajo tudi z zelo dragimi pribitki!
  • Ko boste iz druge države EU klicali slovenskega naročnika, pa naj bo ta mobilni, ali stacionarni, morate pred številko klicanega dodati še klicno številko države. Če hočete recimo iz tujine poklicati na slovensko številko 041/123-456, boste morali vpisati 00 386 41 123 456 (namesto uvodnih dveh ničel lahko vpišete znak +). Izbiranje naročnika z dodano klicno številko države je možno tudi v domačem omrežju, za klice iz omrežij tujih držav pa je obvezno.  

Primer 2: Svoj mobilni telefon uporabljate v Sloveniji in drugih državah EU le za telefoniranje in pošiljanje in sprejemanje SMS sporočil. Kličete in pošiljate kratka sporočila tudi naročnikom operaterjev iz drugih držav EU. Prenosa podatkov preko mobilnega telefona ne uporabljate.

Tarifa za primer 2: Za vas velja, da bodo stroški uporabe vašega telefona enaki, kot doma, razen ko boste iz domačega omrežja klicali ali pošiljali kratka sporočila naročnikom operaterjev iz drugih držav. To je eden težko razumljivih nesmislov, ki v praksi pomeni, da recimo lahko kličete hrvaške naročnike brez dodatnih stroškov, če je vaš aparat povezan preko hrvaškega omrežja, če pa istega naročnika kličete iz domačega (slovenskega) omrežja, pa vam bodo zaračunali mednarodni klic, ki trenutno v EU znaša tudi do 49 centov na minuto! 

Opozorila za primer 2:

  • Če ste na področju, kjer imate možnost izbire tako domačega, kot tujega omrežnega operaterja (recimo na Crvenem vrhu), pred klicem naročnika tujega stacionarnega ali mobilnega operaterja ročno preklopite vaš aparat na tuje EU omrežje. Na Crvenem vrhu je vseeno, ali boste v tem primeru izbrali hrvaškega ali italijanskega operaterja.
  • Dohodni klici in SMS-i so breplačni ne glede na to, od koga sprejemate klic in ali ste v domačem, ali v drugem EU omrežju.

Primer 3: Svoj mobilni telefon uporabljate v Sloveniji in drugih državah EU le za telefoniranje in pošiljanje in sprejemanje SMS sporočil. Občasno v drugih EU omrežjih uporabljate tudi prenos podatkov preko mobilnega telefona.

Tarifa za primer 3: Pri prenosu podatkov je nov način obračunov še najmanj pregleden, zato vam toplo svetujemo, da se v primeru, če nameravate uporabljati prenos podatkov v drugih EU državah, pri svojem operaterju pozanimate, kolikšna količina prenosa podatkov je že vključena in koliko vam bodo zaračunali, če to presežete. Dejstvo je, da vam v večini paketov del prenosa podatkov, ki ga imate na voljo doma, pripada tudi v omrežjih EU. Nekateri (zaenkrat le bivši Simobil, sedanji A1) se bodo morda odločili, da lahko celotno količino, ki jo imate na voljo doma, porabite tudi v tujini. Kakšen je minimum, si lahko izračunate s tem kalkulatorjem (v angleščini), kjer vidimo, da je minimalna mesečna količina prenosa podatkov, ki jo operater mora brez dodatnih stroškov zagotoviti svojim strankam odvisna od mesečne naročnine. Preseganje teh količin bodo operaterji zaračunali po tarifi, ki je navzgor omejena z evropsko direktivo. In ta pribitek se bo zmanjševal v prihodnjih letih.

Opozorila za primer 3:

  • Tudi za pošiljanje in prejemanje MMS-ov (multimedijskih sporočil) je potreben vključen prenos podatkov, ki v EU ni vedno brezplačen, oziroma je omejen. Če v drugih državah EU ne boste imeli vklopljenega podatkovnega prenosa, ne boste mogli pošiljati in sprejemati MMS-ov, kar pa za večino ne bo hud problem.
  • Po dosedanjih informacijah kaže, da vam bodo operaterji prekoračitev količine prenesenih podatkov v ostalih omrežjih EU zaračunali po največ 9,4 EUR za GB z DDV. To je bistvena razlika od načina v domačem omrežju, ko vam operaterji praviloma po porabi vseh zakupljenih podatkov zmanjšajo hitrost prenosa, vendar vam prekoračitve ne zaračunajo.
  • Posebej bodite pozorni, da se vam v primeru podatkovnega gostovanja ne zgodi, da se vam aparat priklopi na omrežje države, ki ni v EU. To se vam lahko recimo zgodi na Hrvaškem, če imate vklopljeno avtomatsko izbiro operaterja, podatkovno gostovanje in se približate meji z Bosno in Hercegovino. Vsekakor je edini pravi način, da ob vklopljenem podatkovnem gostovanju ročno izberete mobilnega operaterja in tako preprečite visok račun za mobilne storitve.

Mobilne komunikacije so postale bolj brezmejne in tudi cenejše, vsekakor pa tudi bolj zapletene. Evropski zakoni, lokalni predpisi, splošni pogoji in ceniki so vse bolj polni težko razumljivih podrobnosti in obljuba, da bomo od 15. junija letos lahko mobilne telefone povsod po EU uporabljali tako, kot doma, se vsaj zaenkrat še ni izpolnila in se kot kaže tudi v prihodnje ne bo v celoti. A za najbolj nezahtevne uporabnike, ki so zgoraj opisani v primeru 1, je že sedaj stanje skoraj idealno. Vsi bolj zahtevni uporabniki, ki pa morda preko svojih aparatov poleg glasu in kratkih sporočil pošiljamo in sprejemamo tudi podatke, pa si bomo ob vsaki spremembi morali vzeti nekaj več časa za razumevanje novih pravil in tarif za vse storitve, ki jih uporabljamo.