Končno: EU omejuje tudi cene klicev iz Slovenije

EU Roaming

Se še spomnite visokih cen uporabe mobilnih telefonov v drugih državah Evropske unije pred leti? Potem pa so na nivoju vseh držav članic določili, da mora biti strošek uporabe mobilnih komunikacijskih naprav enak, kot doma. In potem se je cena teh storitev zmanjševala in od 15. junija je res tako, kot določa direktiva. Z nekaj manjšimi izjemami; ena izmed njih je ta, da lahko brez dodatnega plačila v drugih državah EU uporabljate tudi podatkovni prenos na svojih telefonih, a je količina praviloma manjša, kot doma in določena po drugačni formuli. Ta količina se še vedno povečuje vsako leto. Druga, precej bolj zoprna podrobnost pa je ta, da se klici in pošiljanje sporočil iz domače države v ostale države unije še vedno obračunava in zaračunava prosto, kar v Sloveniji v praksi pomeni med 40 in 50 evro centi za minuto pogovora in približno 10 centi za eno sporočilo. Seveda je skrajno čudno, da lahko s slovenskim naročniškim paketom kličem brez dodatnih stroškov recimo iz Hrvaške v Slovenijo, iz katerekoli EU države v to isto državo, ali katero koli drugo EU državo, RAZEN kadar kličem iz Slovenije. V tem primeru pa so klici brez dodatnih stroškov samo, kadar kličem v Slovenijo, klici v druge EU države pa so nerazumno dragi! Očitno so pripravljavci zakonov pozabili ali pa 'pozabili' na to podrobnost in na drugi strani pustili telekomunikacijskim podjetjem vsaj eno področje, na katerem so lahko veselo služili. A očitno je bilo pritožb, vprašanj in predlogov za ureditev tudi te anomalije dovolj, da se v kratkem spreminja tudi obračunavanje te storitve. 

Na to temo smo tudi iz našega društva Evropski komisiji konec poletja 2016 poslali vprašanje o tem in dobili odgovor, da v tistem času za tovrstne storitve niso predvidene nikakršne omejitve, vendar da so s tem seznanjeni in da preučujejo možnosti o tem, kaj Evropska komisija lahko stori na tem področju.

Po slabih treh letih od takrat se bo letos 15. maja prvič premaknilo tudi na tem področju. S tem datumom Evropska komisija določa najvišjo ceno za klic iz domačega omrežja v telefonsko omrežje druge države EU, ki bo znašala največ 19 centov na minuto. Glede na vse ostalo, je to še vedno dokaj visoka cena, vendar je v slovenskem primeru to znižanje za vsaj dobrih 50%! Pričakujemo, da se bo ta omejitev zmanjševala tudi v prihodnjih letih in da se bo po vzoru določil uporabe telefonov v tujini zmanjšala na enotno tarifo povsod in ne bo več pomembno, ali v tujino kličemo iz tujine, ali od doma.